neděle 10. července 2016

Jak drahé je Japonsko?

Dost lidí se mě ptá, kolik mě stály ty dva týdny v Japonsku. Na to neznám úplně přesnou odpověď, ale hrubou představu mám. Určitě vám pomůže udělat si lepší obrázek o nákladech v Japonsku, pokud se tam chystáte vypravit.


Ilustrační foto (zdroj: pexels.com)

Je velmi rozšířená představa, že Japonsko je drahá země, nicméně není tomu tak. Na cestě do Japonska je největším výdajem letenka. Bez problému se dá jeden dva měsíce před odletem pořídit kolem 15.000 Kč (samozřejmě zpáteční). V akci i o několik tisícovek levněji

Abyste snížili své cestovní výdaje, je velmi záhodné si opatřit Japan Rail Pass. Ušetří hodně starostí i peněz. Na týden vyjde kolem 6.500 Kč (dá se koupit např. u StudentAgency). Ačkoliv se to může zdát hodně, umožňuje neomezené cestování vlaky po Japonsku včetně šinkansenů. Vezměte v úvahu, že jen jízdenka z Tokya do Hakodate (konec trati šinkansenu na ostrově Hokkaidó) stojí 20.000 jenů (čili kolem 4.400 Kč) za jednu jízdu.

Linky japonských šinkansenů

Vlakem se v rámci passu dá jezdit také okružní tokyjskou vlakovou linkou Yamanote. Navíc se vyhnete jejich opravdu miniaturně velikým vlakovým lístkům (cca 1 x 5 cm). Velmi snadno se ztrácejí - i to se mi na závěr výletu v Tokiu podařilo. Lístek nenalezen, připravuji se na nejhorší, beru do ruky Rail Pass, abych jim řekl, že až do včerejška jsem na něj jezdil, ukazuji jim ho, naštěstí jen na něj kouknou, nekontrolují datum a pouští mě ven ze stanice...

Jídlo

Jídlo v obchodech se dá koupit za podobné ceny jako u nás. Něco je dražší, něco je levnější. Můžete si koupit už uvařené hlavní jídlo za 400 až 700 jenů. Nebo malý trojúhelníčky a válečky v suši stylu za cenu mezi 100 až 150 jenů. Za jídlo tímto stylem za den dáte kolem 200 až 300 korun.

Japonské limči

Pokud chcete jídlo v restauraci, ceny se pohybují kolem 700 až 1500 jenů. Lepší restaurace zaměřené na turisty mají venku vystavené plastové modely jídla nebo obrázky. Bohužel, ani to moc nepomáhá si představit, co je to za jídlo. Restaurace nezaměřené na turisty, bývají o něco levnější, za to mají celý jídelní lístek v japonštině a obsluha může mluvit jen japonsky taky.

Doprava a vstupy

Doprava po městech bývá cenově přijatelná taky. Celodenní lístek do tokyjského metra vyjde na 600 jenů, což je přibližně 130 korun, což je myslím skvělé cena. Platí dokonce 24 hodin od označení. Jen se musí označit stejný den, kdy jste ho koupili. Ne si koupit před půlnocí lístek s tím, že si ho označte zítra ráno.

Síť metra v Tokyu

Vstupy do památek bývají dost často volné (např. Senso-ji v Tokyu nebo ostrov Miyajima). Případně se platí vstupné v částkách do 200 jenů. Výjimkou, co mi utkvěla v paměti, je Nikkó. Ani tam to není nijak divoké. V celém Nikkó jsem se stejně vešel do nějakých dvou tří stovek korun.

Ubytování

Ubytování mě strašilo ze všeho nejvíc. Avšak překvapivě bylo levnější než v západní Evropě. Není problém sehnat jednolůžkový pokoj pod 1000 Kč ani v Tokiu! Zkuste si to v Londýně. Pouze hledání ubytování ztěžují kapslové hotely, které se v agregátorech míchají dohromady s normálními jednolůžkovými pokoji.

Kapslovým hotelům se doporučuji vyhnout.

Stísněné prostory nemám rád, tak jsem je s klidným srdcem vynechal. Podle řádků v průvodcích a nesčetně televizních pořadů by kapslové hotely měly být levné. Mně se moc levné nezdály. Jednolůžkový pokoj s koupelnou se dá v Tokiu sehnat za tisíc, zatímco kapslová buňka za 700 korun.

Bankomaty

Bankomaty se v Japonsku vyskytují na každém rohu. Mezi podporovanými jazyky je samozřejmě angličtina. Výběr z bankomatů není nijak zpoplatněn. Pro lidovou cenu 9 Kč za výběr se dá použít karta od Equa bank.



Místo, kde bych bankomat vůbec nečekal, je řetězec minimarketů 7/11, kde je ATM umístěno přímo v obchodě. Díky tomu by mělo být naprosto bezpečné a neměl by být problém se skimmingem.