neděle 28. května 2017

S hafany k Mumlavskému vodopádu

V sobotu jsme využili krásného počasí a sebrali naše psy a vyrazili jsme do Krkonoš na výlet. Našim cílem se stal Mumlavský vodopád. Ten je necelých 10 metrů vysoký a nachází se 2 kilometry od Harrachova v ochranném pásmu Krkonošského národního parku. Jeho název pochází z německého murmeln (mumlat).


Max s Ťapkou u Mumlavského vodopádu

Cesta z Prahy po D10 byla až na několik dopravních omezení poklidná. Horší to bylo až po sjezdu z ní na Jablonec a napojení se silnici vedoucí k Harrachovu. Tam se v současné době nachází několikero dopravních omezení, kde se doprava dokonce pohybuje kyvadlově a je regulována semaforem. První na vás čeká hned v Jablonci.

V Harrachově jsme odstavili auto na sběrném parkovišti. Parkovné je tam 50 Kč na den. Když jsme vzali hafany a vyrazili na výlet, tak jsme zjistili, že o kus dál u Hornického muzea je velký plácek ve stínu, kde se dá stát také a zdarma.

Říčka Mumlava s vodopádem v pozadí

K vodopádu se od parkoviště jde silnicí kolem už zmíněného Hornického muzea. Z venku z něj je vidět průchod pod důlní věží (?) a jeden těžební vozík. V okolí probíhá čilý stavební ruch. Kousek odtamtud jsme už vstoupili do lesa, kde se ihned asfaltka mění v upravovanou lesní pěšinu. Po té zbývá ujít necelý kilometr k vodopádům. Pěšina se postupně zužuje a stává se méně upravovaná. Až se změní ve zvhlé kameny pár metrů od vodopádů. Před vodopádem vede most, který spojuje pěšiny na protějších březích říčky Mumlava a umožňuje tak krásný výhled na samotný vodopád. Vodopád samotný je krásný, ale jak by řekl kamarád, se svými 10 metry se nechytá ani na evropskou špičku.

Mumlavský vodopád z bezprostřední blízkosti

Pejsci cestování mají rádi, jen by se raději vozili. Při tom kilometru k vodopádu to bylo znát. Z nadšení my někam jdeme? zvládli vystřídat stav už tam budeme? až k páníčku, to myslíš vážně? Nejtvrdší přístup zvolila Brita, která je nejstarší a nyní po mrtvci, která za třemi čtvrtinami cesty si řekla, že toho už bylo dost a nikam nepůjde a prostě se povalila. Zbytek cesty jsme ji museli nést a na most přes Mumlavu jsme ji stejně nedostali. Jen se zvládla zmazat v bahně.

Příroda v Krkonoších

Výhled na Krkonoše. Na kopcích vlevo lze ještě vidět zbytky sněhu.

Druhou půlku dne jsem strávil na slezině v Křížlicích v novém hotýlku Aneta, který se bude v červenci otevírat. Je tam krásná příroda a na protějších svazích jsem ještě mohl pozorovat zbytku sněhu. Ale jinak v okolí nejsou žádné turistické zajímavosti. Během cesty tam jsme projížděli i přes Rokytnici nad Jizerou. Místa, kde jsem se kdysi učil lyžovat. V létě vypadá naprosto odlišně než v zimě.