čtvrtek 31. srpna 2017

15 tipů jak ušetřit při cestování

1. Kupujte letenky / jízdenky v akcích
Nákupem letenek v akci můžete ušetřit tisíce a tisíce korun, protože letenky na to stejné datum se v průběhu roku prodávají za různé ceny. Ta samá může stát v červnu 10.000 Kč a v září už 17.000 Kč. Více v článku Jak hledat levné letenky.


2. Nezařizujte si cestu na poslední chvíli
Možná to bude znít jako protimluv, když si vzpomenete na vychvalované last minute zájezdy, ale s touto taktikou při výletech po vlastní ose málokdy ušetříte. Levné ubytování už bylo dávno rozebráno, vstupenky na turistické atrakce rozprodány a také proteklo mnoho vody v řekách akčních letenek, až vám zůstaly jen ty vyšší tarify se standardními cenami. Pro nákup letenek a rezervaci ubytování se doporučuje minimálně dvouměsíční předstih.

3. Využívejte slevové portály
Využívejte slevové servery specifické pro vaši destinaci. Díky tomu můžete ušetřit na ubytování, restauracích i vstupném. Přináší to ale nevýhodu v podobě nižší flexibility. Většinou si musíte zarezervovat dopředu konkrétní datum nebo dokonce i čas.

V USA je populární Groupon. Pro slevy na vstupném se mi v Západní Evropě osvědčilo 365tickets.co.uk. Např. za voucher na London Eye jsem zaplatil 70% ceny nejlevnější vstupenky, ale na rozdíl od ní jsem si nemusel dopředu vybrat přesnou hodinu, kdy ho chci navštívit.

4. Rezervujte ubytování s možností zrušení zdarma a bez placení předem
Při rezervaci ubytování používám portál Booking.com. Není to ale podmínka, podobných portálů existuje celá řada (např. agoda.com, hotels.com) včetně srovnávačů (např. trivago.cz). Ať budete využívat jakýkoliv portál, vždy se snažte vybrat si ubytování s možností zrušení zdarma (typicky do 3 dnů až týdne před datem příjezdu) a bez nutnosti platby předem. Uspoří to peníze a spoustu starostí s případnou změnou letu. Pokud využijete Booking.com, tak se podívejte na jejiech Smart a Tajné nabídky, které představují momentální akční nabídky.


Alternativní možnosti: Jezdit nadivoko jen se stanem. Dá se tak projet většina Skandinávie a východní Evropy, kde stanování v přírodě není zakázáno. Nebo bydlet zadarmo přes couchsurfing. Avšak ve více turistických městech může být problém nalézt hostitele a taky byste měli mít doma možnost někoho ubytovat, aby to bylo fér vůči komunitě.

Stanování nadivoko v Evropě (zelená - dobrý, červená - špatný)


5. Použijte slevové odkazy na ubytování (2020: už nefunkční)
V současné době portál Booking.com poskytuje řadu různých akcí, jak ušetřit na ubytování. Nabízí zpět 10% z ceny, slevu 15 USD, 40 USD nebo 75 EUR. Vždy se přes speciální odkaz prokliknete na stránku Bookingu a s aktivní zelenou lištou v dolní části obrazovky rezervujete ubytování. Po absolvování ubytování přijde na váš e-mail zpráva se speciálním odkazem, přes který Bookingu sdělíte kartu, na kterou vám za několik dní vrátí peníze.

Nejzákladnější sleva je 10% z ceny ubytování. Odkazy na ní najdete snadno. Je to jeden ze dvou druhů odkazů, který vás Booking.com motivuje, abyste ho doporučili svým přátelům. Přítel dostane slevu 10% a vy na svůj účet 15 USD. Druhou možností je sleva 15 USD z ceny ubytování. V tomto případě by měla být rezervace ubytování ve výši alespoň dvojnásobku slevy. Odkaz může vždy využít až 10 přátel. Jinak zatím nikdo nevysledoval důvod, proč někteří dostanou pro přátele odkaz na vrácení 10% z ceny a jiní na vrácení 15 USD.

Správně by se měla dát každá akce využít na účet jen jednou a při dodržení určitých podmínek. Bohužel, v nich mají slušný hokej, a tak někdy na jeden účet projdou víckrát nebo i při nedodržení minimální částky rezervace. Plus je občas člověk musí upomínat, že mu nepřišla žádná zpráva s odkazem. Sám mám potvrzenou rezervaci ubytování v Kyjevě za 27 USD a vratkou 40 USD. Ta by neměla ani teoreticky projít.

Pokud nemáte v oblibě hotely, můžete využít placené ubytování u místních přes Airbnb. Založení vašeho účtu se vyplatí udělat přes referral odkaz, s kterým dostanete pár korun slevy na váš první pobyt.

Odkazy na slevy:
Diskuze na CestujLevně o slevových odkazech: Najdete tam i odkazy na slevy 40 USD a 75 EUR. Při jejich využívání to chce trpělivost, protože ne vždy 100% fungují. Jejich čas skončil a žádný už nefunguje!

6. Používejte cashback portály
Jiný způsob, jak můžete ušetřit, je využívat cashbackové portály nabízející zpět až 4% z ceny ubytování. Mezi českými portály jsou známé VratnéPeníze.cz, Tipli.cz a PlnáPeněženka.cz. VratnéPeníze.cz slibují 2 až 3% zpět z ceny ubytování, Tipli.cz až 4% a PlnáPeněženka.cz až 3%. Mezi partnery je i mnoho jiných obchodů a služeb než pouhé ubytování. Z českých obchodů bývá zastoupen mall.cz, kasa.cz, pilulka.cz nebo košík.cz. Ze zahraničních tam najdete třeba eBay a AliExpress. Hodí se např. když kupujete elektroniku nebo turistické vybavení s sebou. Vždy vám několik procent z nákupu vrátí na účet. Princip je stejný jako u Bookingu. Do obchodu se musíte prokliknout přes speciální odkaz. Jen vrácení peněz je trochu pomalejší. Typicky trvá 2 až 10 týdnů.

Když se na tyto portály registrujte přes referral odkazy (odkaz vašeho kamaráda), zpravidla dostanete do začátku nějaký bonus a kamarád odměnu za doporučení. Pokud ještě u nich nemáte, můžete se registrovat jedním z přiložených odkazů a poděkovat mi tak za článek.

Odkazy na zvýhodněné registrace:
Bonus 50 Kč na VratnéPeníze.cz: Využitím tohoto odkazu k registraci dostanete vy bonusový kredit 50 Kč a já 100 Kč.
Bonus 50 Kč na PlnouPeněženku: Registrací přes tento odkaz dostanete vy 50 Kč bonus a já rovných 300 Kč. První týden po registraci je bonus ve výši dvojnásobku cashbacku. Např. místo 3% za Booking.com, dostanete 6%.
Registrace na Tipli.cz: Bonus sice žádný nedostanete, ale může vaši anarchistickou duši hřát příjemný pocit, že jste kapitalisty z Tipli.cz skrouhli o 150 Kč, které dostanu blog Michal na cestách nebo ten, přes kteréhož odkaz se registrujete. Z českých serverů je tu zdaleka nejvyšší cashback u portálu Booking.com (4%).

Samozřejmě se těmito odkazy můžete inspirovat a sbírat odměny za doporučení taky. Úvodní registrací přes výše uvedené odkazy získáte pár korun navíc a dobrý pocit ;-)

7. Jezte v místních restauracích
Vybírejte restaurace, co používají místní. Jít do Mekáče můžete u nás, tak proč do něj jít někde na druhé straně světa? Osobně taky nemusím restaurace západního stylu určené pro turisty, kde jsou několikrát vyšší ceny než na místě obvyklé. Chtít jíst tato uniformní jídla, mohl jsem jet do all inclusive rezortu v Řecku nebo Itálii a ještě bych ušetřil.


8. Nakupujte v supermarketech
Možná je to nepopulární krok, ale zaručeně tím ušetříte. Doma byste si taky svačinu nekupovali ve vietnamské večerce nebo žiletku v prodejně na horské chatě, tak proč jít v cizině na svačinu do bistra na rohu ulice?

9. Vybírejte z bankomatů levně a bez poplatků
Vyberte si takovou banku, s kterou máte výběry z bankomatů levné nebo stojí jen několik korun. V Česku se dá pro tento účel využít účet zdarma od Equa banky. Kartu vám bezplatně zašlou až domů a výběr s ní vás stojí jen 9 Kč z jakéhokoliv bankomatu v zahraničí.

Update 2020: Mezi další české banky nabízející výběr z bankomatu zdarma patří mBank, Richee nebo Moneta Money Bank. mBank spolu se svou mKartou svět pravidelně obsazuje žebříček bank s nejlepšími kurzy. Přes víkend šlape na paty nebo i předčí samotný Revolut. Richee se taky snaží a kurzy mívá celkem zajímavé.

Další možností je používat kartu Revolut. S ní jsou výběry zdarma z bankomatů po celém světě. Bohužel v únoru 2017 byla zavedena různá omezení, např. měsíční limit na výběr ekvivalentu 200 €. Na krátké eurovýlety to stačí, ale na delší trasy už ne. Jakmile překonáte tento limit, budete si muset připlatit několik procent z vybírané částky. Osobně se od Revolutu postupně odkláním, protože jejich zákaznická podpora je tragická a stále zavádí nová omezení - jiné kurzy má přes týden a jiné vyšší o víkendu.

Zajímavou alternativou Revolutu je Monese. Monese nabízí doručení karty zdarma a do současnosti by měla nabízet bonusové kódy na 15 € za zřízení. Umí ale jen nabíjet v GBP a EUR po násobcích pěti a týdně zvládá jen pět dobití. Výběry jsou zdarma do výše ekvivalentu 200 EUR.

U bankomatů si ale dávejte si pozor na následující tři věci:
  • Některé bankomaty si účtují vlastní poplatek na výběr. Vždy vás na to upozorní někde na displeji. Je to ale snadné přehlédnout. Např. v Thajsku si tento poplatek ve výši 200 - 220 THB účtují všechny bankomaty, tak se mu nevyhnete.
  • Některé bankomaty vám proklientsky zobrazí zůstatek na účtu hned po zadání PINu. Naše banky ale za tuto službu účtují poplatek (když vezmu v úvahu, že se jedná jen o pár jedniček a nul, tak ne zrovna malý).
  • DCC. Tato nenápadná zkratka znamená Direct Currency Convertor. Umožňuje zadat částku k výběru ve vaší domácí měně (tedy českých korunách). Bohužel, za tuto služby šeredně zaplatíte extra nevýhodným kurzem, který je od středu vzdálen klidně i o 20%. Vždy proto DCC odmítněte a částku zadávejte v místní měně.

10. Používejte více hotovost než kartu
Jedete-li do bezpečné země bez přehršle kapsářů, stojí za zamyšlení, jestli se neobejít bez platební karty. Viděli jste vaše vyúčtování po platbě kartou např. eury? V současné době (31.8.2017) je kurz střed od ČNB cca 26,10 CZK/EUR, přesto vám např. Česká spořitelna nastaví převodový kurz za platbu eury na 26,70 CZK/EUR. Žiji v domnění, že devizová bezhotovostní platba by měla být výhodnější, než směna valut ve směnárně. Přesto dokážu v Praze na Jindřišké nebo kousek od Staroměstského náměstí najít kurz valuta-prodej za 26,25 CZK/EUR.

11. Kupte místní SIM kartu
Roaming umí být velmi nevýhodný, proto si na místě kupte místní SIM kartu s daty. Sice v Evropské unii teď voláte a datujete za domácí ceny, ale o místní SIM kartě se při delší cestě vyplatí přemýšlet i tady. Např. v Polsku dostanete neomezený tarif už za něco přes stovku. Jakmile se dostanete z Evropy, ceny už dramaticky rostou a cena za 1 MB dat už utakuje třísetkorunovou hranici. Koupí místní SIM karty za cenu 1-2 MB dat při roamingu získáte stovky až tisíce megabajtů od místního operátora.

Příklady
Tarif Freemium od polského Virginu - 300 MB dat měsíčně zdarma
Marocký operátor Inwi - 1 GB na týden za 80 Kč
Ruský Megafon - 12 GB dat s platností 14 dní za 130 Kč

Nebo si pořiďte cestovatelskou SIM kartu, která slibuje výhodný roaming ve většině zemí světa. Hodí se hlavně pro cesty, kdy během pár dní projedete víc zemí. Poněvadž SIM karta místního operátora bude vždy o něco výhodnější. Zajímavým řešení může být SIM karta surfroam. 1 MB dat nabízí od 0,01 € a poštovné do ČR je zdarma.

12. Volejte po internetu
Potřebujete zavolat domů nebo poslat SMSku? Použijte messengery (např. Whatsapp, Viber, Messenger od Facebooku) nebo různé prográmky pro VoIP nebo SIP. Dobře poslouží i Skype s tarifem na volání do celého světa za 9,9 € na měsíc (v rámci proma bývá první měsíc zdarma, jen si nezapomeňte zrušit automatické prodlužování předplatného). Dále od Vodafonu existuje aplikace WiFi volání, která vám umožňuje při připojení k wifi volat za ceny vašeho domácího tarifu. Jen přes některé wifi sítě se za živého boha nechce připojit. Skype na nich přitom fičí jako namydlený blesk.

13. Používejte místní dopravu
Využívání taxi je sice příjemné a rychlé, ale s častějším popojížděním leze výrazně do peněz i v levných zemích. Proto raději využívám místní dopravu. Jezdím místní MHD, sdílenými taxíky, maršrutkami nebo colectivos. Ti dobrodružnější můžou i stopovat. Pokud se nemůžete rozloučit s pohodlím taxíku, poohlédněte se aspoň po jeho alternativách v podobě Uberu, Liftaga, Taxify nebo Grabu.


V případě MHD se zajímejte, jestli existuje celodenní jízdenka na MHD. Celodenním popojížděním co pár stanic dokážete utratit stovky korun i v takovém Bangkoku. Přitom i tam existuje celodenní jízdenka. Najdete ji ale až v podrobném ceníku.

14. Smlouvejte
V řadě zemí se přímo předpokládá, že budete smlouvat. Patří to k bontonu a dobrému vychování. Tak místní nezklamte a smlouvejte jako o život, jinak vás budou považovat za hloupého Evropana a ještě doma si budou vyprávět o tom bláznovi, co zaplatil 20x víc než musel, protože kývl na první nabízenou cenu. V celé jihovýchodní Asii je zvykem smlouvat, až na ty nejturističtější oblasti. V arabských zemích, když nesmlouváte, urážíte obchodníka. On to od vás dokonce očekává a je zklamaný, když nesmlouváte.


Když někam proudí víc Evropanů / Američanů, kteří nedbají na smlouvání, dopadá to tak, jak to vypadá např. na turisty přesyceném Bali. Vidí bílou tvář a řeknou jí 100x vyšší cenu než místnímu a jsou nerudní, když jim to nechcete dát.

15. Používejte PDF průvodce
Nošení papírového průvodce se mi dlouhodobě neosvědčilo. Vždy se stal jen tou těžkou knihou, kterou pořád nosím na zádech a nikdy ji z toho nacpaného batohu nevyndavám, protože se nachází až na dně. Mnohem příjemnější je mi mít průvodce v PDF v mobilu. Tak je hned hezky po ruce a je levnější než papírová kniha.

Průvodce si můžete buď koupit na oficiální webu nebo ho stáhnout z hlubin internetu (nechtějte ale po mně vědět odkud). Takto si můžete např. koupit průvodce od Lonely Planet nebo české od Lingey. Mně osobně Lonely Planet nikdy neuchvátil, je na mě moc textový. Raději mám ty s více obrázky od DK Eyewitness Travel. Když v destinaci spěchám, bohatě stačí jít jen po ilustrovaných dvojstránkách, které jsou věnované těm nejzajímavějším památkám a místům.