středa 7. března 2018

Co vidět ve Skopje

Skopje je hlavní město Makedonie, malého balkánského státu, který byl až do devadesátých let součástí Jugoslávie. Má 537.000 obyvatel a většinu populace tvoří Makedonci a Albánci. Dominantním náboženstvím je pravoslaví, ale islám se dvacetiprocentní albánskou menšinou se rozhodně nenechá zahanbit.


Náměstí Makedonie se sochou Alexandra Velikého

Náměstí Makedonie tvoří srdce celého města. Dominuje mu obrovská jezdecká socha Alexandra Velikého na podstavci doplněná řadou menších soch po obvodu tohoto kruhového náměstí.


Muzej Skopje

Muzeum Skopje se věnuje prehistorii, starověku a skopjejskému zemětřesení z roku 1963. Jeho budova jako jedna z mála přežila zemětřesení a od té doby jsou nad jejím vchodem zastavené hodiny. Expozice jsou udělané hezky a moderně. Avšak že jsme na Balkánu, poznáte hned, jak si je projdete a narazíte na nijak neupravené zázemí.
Vstup: Zdarma

Památník Matky Terezy

Ulice Makedonie tvoří přirozenou spojnici Náměstí Makedonie s budovou Muzej. Najdete v ní nespočet různých kaváren a restaurací. V noci to tu opravdu žije. Stojí tu i Památník Matky Terezy. Ač se proslavila nejvíce péčí o chudé v rozvojovém světe, pochází z Makedonie a je to asi nejznámější makedonská rodačka současné doby.

Kamenný most

Kamenný most spojuje Náměstí Makedonie s historickým centrem. Údajně je to největší symbol Skopje. Mně osobně připadá dost tuctový a ničím nezajímavý. O pár metrů vedle jsou mnohem hezčí mosty.

Archeologické muzeum hned vedle Kamenného mostu

Archeologické muzeum
Na druhé straně řeky Vardar stojí velkolepé Archeologické muzeum v neoklasickém stylu. Podle Map Google je dobře hodnocené, ale z osobní zkušenosti nemohu potvrdit.
Vstupné: 300 denárů

Lodě na nábřeží naproti Archeologickému muzeu


Lodě na nábřeží vypadají atypicky od lodí ve většině Evropy. Je na nich patrný orientální vliv. Ačkoliv nejsou nijak historicky cenné, je pěkné se k nim podívat blíž. Uvnitř se nacházejí restaurac. Pro oběd je kvůli jejich cenové hladině nelze příliš vřele doporučit, ale nápoje z menu vychází celkem slušně.

Uličky Staré Čaršiji

Stará Čaršija / Staré město / Old Bazaar
Všechny tři názvy označují historickou část Skopje pamatující osmanský vliv. Stará Čaršija z pravé strany obepíná pevnost Kale. V těchto historických domcích najdete nespočet krámků se suvenýry, levných kaváren, restauracích a rychlých občerstvení.

Pit Bazar

Pit Bazar
Pokud jste trochu naštváni, že na Starém Bazaru nebyl žádný orientální bazar, zajděte sem. Je to klon orientální trhů z části schovaný pod střechou. Najdete tu vše od oblečení, ovoce-zeleniny až po nejnovější šunty z aliexpressu.
Vstupné: zdarma

Pevnost Kale nabízí pěkný výhled na Skopje

Pevnost Kale
Tyčí se nad městem už od 15. století. Nabízí úchvatné výhledy dolů na město v údolí řeky Vardar a za dobrého počasí i na vrchol Vodno, kde se nachází Kříž tisíciletí.
Vstupné: zdarma

Kříž tisíciletí v noci působí trochu až strašidelně

Kříž tisíciletí shlíží na město s vrchu Vodno. Pokud není schovaný pod mraky, je vidět téměř z celého Skopje. V noci bíle svítí. Dá se k němu dostat lanovkou za 1,5 € jedna jízda. Ke stanici lanovky nově nesmí jezdit auta a dá se k ní dostat jedině autobusem č. 25 nebo 25A, který prý kvůli tomu jezdí zdarma. Odjíždí od Hlavního nádraží. Staví i jinde po městě, ale je tu jeden problém. Autobusové zastávky tu nejsou nijak označené. V lepším případě je na nich přístřešek, ale už žádná čísla linek, natož jízdní řady. Na to, co kam jezdí, se musíte doptat.
Jízdní řád lanovky na Vodno (únor 2018)


Akvadukt

Akvadukt
V průvodcích bývá vyzdvihovaný místní akvadukt. Ten pochází z 15. století a je postaven z červených cihel. Pokud jste viděli, jakýkoliv jiný starověký, budete dost zklamaní. Sice je vzdušnou čarou asi 3 kilometry od centra, ale nejede tam žádná MHD a je v celkem nevábném sousedství. Musí se tam jet taxi. Sehnat taxíka na zpáteční jízdu není na místě možné. Řidič tam na vás musí počkat.
Taxi: 10 euro za zpáteční jízdu z centra

Nespočet různých soch a fontán
Pro novodobé Skopje je typické až nezdravé množství různých soch a fontán postavené v posledních letech. Začíná to nabírat rozměry neskutečného kýče.

Kaňon Matka

Kaňon Matka za městem
15 kilometrů za městem najdete jedno z největších lákadel Skopje, kaňon Matka. Jedná se o kus zaplavené soutěsky po postavení přehrady na řece Treska. Najdete tam kilometry pěších stezek, pár kamenných kostelíků, jeskyni Vrelo a v létě i nádherné koupání. Vezme vás tam autobus č. 60 jezdící cca 1x za hodinu nebo taxi. Nebuďte překvapení, když tam na vás loďař promluví česky nebo slovensky. Žil tu prý 35 let.
Taxi: 20 euro za zpáteční jízdu z centra