pondělí 30. dubna 2018

Na plzni v Plzni

V únoru jsme s (ex)přítelkyní vyrazili na Flixbusem dotovanou jízdu do Plzně za 38 Kč. Jak je vidět podle posledních zpráv, tak asi naposledy za takto super cenu. Plzeň je pivní město a my oba nepivaři. Míša vybrala jako hlavní cíl "Navštívit plzeňské podzemí". Blíže jsem po tom nepátral, ale byl jsem na místě dost překvapený, že Míša, absolutní nepivařka, si vybrala místo s pivní tematikou a jen doufal, že se jí bude líbit.


Pivovar Pilsner Urquell

Na plzeňské autobusové nádraží jsme dorazili v půl jedenácté, odjezd zpět do hlavního města v 18:30. Na prohlídku města jsme tak měli slušných osm hodin. Nejdřív jsme se pěšky přesunuli na náměstí Republiky, kterému vévodí Katedrála svatého Bartoloměje. Odolali jsme pokušení vyjít na věž a kolem Vodárenské věže se vydali k Západočeskému muzeu. V parku před ním jsme marně hledali sochu Spejbla a Hurvínka. Abychom rozmrzli, dali jsme si v muzejní kavárně za pár korun čokoládu (myslím 49 Kč). Za posledních pár měsíců suverénně nejlepší ze všech, co jsem měl. Nádherně krémová a hustá.

Městská zbrojnice v Západočeském muzeu

V muzeu jsme se podívali do Plzeňské městské zbrojnice (60 Kč), a poté do expozicí věnované historii kraje (60 Kč). Protože byl skoro čas na exkurzi do plzeňského podzemí, přesunuli jsme se a koupili si vstup do Plzeňského historického podzemí (120 Kč) a Pivovarského muzea (90 Kč), z kterého se schází dolů. Ke každé vstupence dostanete poukázku na jednu třetinku piva, navíc při koupi vstupenek na více než jednu atrakci dostanete slevu 25%. Takže my velcí pivaři jsme hned drželi v ruce rovné čtyři poukazy na 0,3 litru piva. Jinak vstupenky jsou na určitý čas  a v létě rozhodně doporučuji je rezervovat dopředu. Expozice muzea byla poutavá a moderně pojatá. V podzemí bylo tepleji než nahoře, každou chvíli jsme helmou chytal o strop, ačkoliv nejsem obr, a většinou tam byly prázdné chodby.

Pivovarské muzeum
Pivovarské muzeum

Po prohlídce jsme se zastavili na oběd U Salzmanů, v tradiční plzeňské pivnici, do které platily kupóny na piva. Obětoval jsem se a vypil jsem rovnou dvě. K jídlu jsme si dali něco z aktuálního zvěřinového menu. Později jsem se vrátili do Západočeského muzea na expozici Užitného umění (80 Kč). Ta je opravdu dost rozsáhlá a velmi povedená. Na nějakou hodinu jsme se v ní ztratili. V muzeu nás po celou dobu téměř nikdo nerušil. Chcete-li být na chvíli sami, snad ani není lepší místo.

Náměstí Republiky s Katedrála svatého Bartoloměje

Ještě jsme si došli k Pivovaru Pilsner Urquell, kde jsme na chvilku vstoupili do zákaznického centra. Pak jsme se už jen pomalu přesouvali přes náměstí Republiky, obchodní dům Plzeň Plaza, kde byl krutý nátřask u kina ve srovnání s tím v muzeu a zpět na autobus. Vše jelo na čas, autobus poloprázdný. Tentokrát není co vytknout.

Náklady:
Jízdenka ..... 38 Kč
Západočeské muzeum ..... 60 + 60 + 80 Kč
Plzeňské historické podzemí ..... 120 Kč (- 25%)
Pivovarské muzeum ..... 90 Kč (- 25%)
Oběd u Salzmanů ..... cca 150 Kč (+ 2 malá piva zdarma)
Čokoláda v muzeu ..... 49 Kč